Абакус, абак, суаньпань, соробан - всі це назви одного і того ж предмета. Рахівниця є основним пристроєм для занять ментальною арифметикою - з її допомогою робляться все обчислення, поки людина ще не навчилася робити це в розумі.

Звідки ж взявся такий корисний прилад? Попри те, що Ментальна арифметика стала популярною відносно недавно, рахунки Абакус з'явилися якраз дуже давно - згадки про подібні прилади зустрічаються близько п'яти тисяч років тому.

Де саме з'явилися ці рахівниці достовірно не відомо - схожі речі згадуються в історії і Китаю, і Стародавнього Риму, і в Індії. Ймовірно, така корисна технологія досить швидко поширювалася серед розвинених країн свого часу, тому аналоги абакусу з'явилися і стали активно використовувати в багатьох країнах одночасно.

Пояснити таку популярність просто - рахівниці унікальні і незамінні навіть зараз, в сучасному світі. А тоді це було справжнім дивом для торгівлі - продавцям треба було не просто вміти швидко рахувати, а й зберігати в пам'яті багато інформації, аналізувати її і критично мислити.

Звичайно, кілька тисячоліть тому Абакус мало нагадував те, з чим діти займаються зараз. Спочатку рахівниці були простою дошкою, на якій розкладали смужки з піску, між якими рухали камінці. Це було, м'яко кажучи, незручно - смужки треба було постійно перекладати, а сильний вітер міг зіпсувати весь процес. Тому з часом замість піску з'явився натягнутий дріт, а замість камінців стали нанизувати кісточки.

Абакус – лише допоміжна деталь методики. Рахівниці будуть потрібні у навчанні, коли дітям треба візуально показувати все обчислення. Досить швидко навіть зовсім маленькі діти вчаться рахувати у голові - вони просто уявляють обчислення і дуже швидко називають відповідь.

Цікаво, що в Японії методику вивчення арифметики за допомогою древніх рахівниць кілька десятків років тому включили до шкільної програми. Більш того, нерідко японці настільки захоплюються рахунком, що продовжують займатися і після школи - у цій країні за цим методом обчислень проводять навіть турніри і конкурси.